Mayumi, Japan
“Ik spreek vier talen!” is het eerste wat ik hoor als ik de woonkamer binnenstap. Het is de zeven jaar oude Miku, Mayumi’s dochter, die zittend op de grond met haar twee jongere zusjes speelt. “Engels, Nederlands, Japans en Frans.” De Japanse moeder lacht naar haar kind en kijkt haar man aan, die zelf uit Quebec komt.


“Ze zijn heel internationaal,” zegt ze, terwijl ze thee voor me inschenkt. “De eerste is geboren in de V.S., de tweede in Duitsland en de derde hier, in Leiden. Dat is zo omdat we beiden werkten voor Cirque du Soleil, waarmee we vele jaren de wereld rondreisden. Ik was athletic trainer voor de artiesten en Pierre-Luc zat in de technische staf. Hij werkte er 20 jaar en ik twaalf.”


“Mijn eerste keer in Nederland was toen onze tour in 2016 Amstelveen aandeed. Ik was blij verrast dat mensen in Nederland zo open waren. En dat zelfs de kassière in de supermarkt Engels sprak toen ze me hielp met een pinkaart die niet werkte. We waren meteen verkocht. Toen we kort daarna naar een plek zochten om neer te strijken, was de keus snel gemaakt. Ook wat betreft Leiden trouwens. Na steeds een weekje in verschillende steden om ons te oriënteren, waren we meteen verliefd toen we hier aankwamen. We kochten er na een jaar al een eigen huis.”


“Ik werk nu als health coach voor moeders. Wij vrouwen hebben fysiek heel wat te verduren tijdens de zwangerschap. Ik heb er drie achter de rug, dat is bij elkaar 120 weken! Onze lichamen hebben het niet makkelijk, maar dat nemen we gewoon voor lief – alsof het er bij hoort. We ondervinden postpartum veel fysieke stress en pijntjes die verrassend simpel te verhelpen zijn. Maar vrouwen weten vaak niet hoe. Ik leer ze dat op een alledaagse manier.”


“Leiden past goed bij ons. Het is zo internationaal. Er is veel te doen maar toch is het in onze buurt lekker rustig. Je kan overal op de fiets naar toe. Maar de belangrijkste reden zijn onze kinderen. Ze moeten van hun leven kunnen genieten en zich vrij voelen. In Japan zou dat moeilijker zijn, omdat de verwachting over hun gedrag strenger is. Ik wil dat ze onbevangen gewoon kinderen kunnen zijn. En natuurlijk hun vier talen kunnen blijven oefenen met alle nieuwe internationale vrienden die ze al hebben,” voegt ze er glimlachend aan toe.