Liz, China“Mensen hier noemen me Liz maar ik heet eigenlijk Xiaoyi. Ik ben geboren in Jinan in de Shandong provincie. Toen ik 23 jaar oud was, werd ik geselecteerd door de overheid om uitgezonden te worden naar Cardiff in Wales om Chinese taal- en cultuurlessen te geven. Maar toen ik een paar jaar later weer naar huis wilde, liepen plots al mijn plannen in het honderd…”


“Ik had me niet voorgenomen in Nederland te komen wonen. Ik vloog van Cardiff naar Parijs en wilde daar nog twee maanden blijven. Daarna zou ik vanuit Amsterdam doorvliegen. Ik had het vliegticket al en zelfs de boeking voor een PCR-test. In de tussentijd paste mijn overheid de coronaregels aan en kon ik niet naar huis voordat mijn visum zou verlopen. Ik zat tussen wal en schip.”


“In Leiden kon ik een tijdje bij een landgenoot logeren. Ik belde meteen de Immigratie- en Naturalisatiedienst om een nieuw visum te regelen en dat lukte zowaar. Toen moest ik gaan nadenken over mijn volgende stappen. Het was een onzekere en moeilijke tijd maar ik denk dat het mijn lot was. Ik ben voorbestemd om hier te blijven. Ik probeer me niet te verzetten tegen wat er gaat komen want dat maakt mijn leven alleen maar moeilijker. Ik ben Nederlands aan het leren en op zoek naar werk. In de tussentijd bel ik veel met mijn ouders, die zich eerst wel zorgen maakten maar nu niet meer. Ik ben natuurlijk enigst kind, zoals iedereen van mijn leeftijd.”


“Ik denk wel dat ik een uitzondering ben in de Chinese gemeenschap in Leiden. De meesten zijn wetenschappelijk onderzoekers aan de universiteit. Het is een van de grootste groepen van alle Nederlandse steden, denk ik, maar ik heb niet veel contact met ze. In de tussentijd heb ik wel het Hong Ying Chinese Martial Arts Centrum in Leiden gevonden. Daar geef ik gastlessen in een moderne vorm van Tai Chi. Elke twee weken brengen we 10-15 studenten samen en leren we een volgend stuk van een vaste routine. Ik heb hier mijn gemeenschap gevonden. Deze lessen geven is een passie van me, ook al kan ik er niet van leven.”


“Leiden ademt rust en vrede uit. Het is zowel modern als historisch. Ik voel me hier welkom. Kungfu heeft me geleerd weerbaar en positief te blijven over mijn leven en de toekomst. De toekomst zal het leren. Als je erin gelooft, kan elk wonder plaatsvinden.”