Kenneth, Oeganda“Mijn verhaal gaat over tweede kansen. Als late tiener in Oeganda had ik altijd een rugzak klaarstaan met mijn paspoort, een schoon t-shirt, mijn bijbel en een flesje water. Mijn vader was jaren eerder in een vliegtuig naar de VS vertrokken en sindsdien had ik een obsessie met reizen. Ik wilde ook vliegen. Dus ja, mijn hele leven had ik het gevoel dat mijn leven zich buiten Oeganda moest afspelen.”


“In Kampala, onze hoofdstad, hield ik me alleen maar bezig met feesten en roekeloos gedrag. De drang om weg te gaan had ook daar mee te maken. Via-via kon ik in 2009 een Schengenvisum krijgen voor Duitsland. Daar aangekomen reisde ik meteen door naar mijn broer in Den Haag waarna ik politiek asiel aanvroeg. Ook al wist ik dat ik geen schijn van kans maakte.”


“Pas na twee jaar in een asielzoekerscentrum werd mijn verzoek afgewezen. Aangezien ik niet de papieren wilde ondertekenen die mijn uitzetting formeel maakten, belandde ik tien maanden in de gevangenis in Zeist. En daar gebeurde het.”


Kenneth lacht. “Misschien moet je deze week een kleinere foto plaatsen, dan kan er meer tekst bij!” “Met jouw verhaal is dat zeker nodig,” grap ik terug. “Maar wat gebeurde er dan precies?”


“In detentie realiseerde ik me dat ik altijd anderen overal de schuld van gaf. Ik was zelf nooit verantwoordelijk. Mijn vader was er niet toen ik opgroeide. De overheid werkte niet mee. Mijn moeder dit, de IND dat… ik was nooit fout, maar zij. Tot ik een poster zag in de gang van mijn cel. Er stond op: Alles wat er in je leven gebeurd is, heeft je tot dit punt gebracht. Dit is waar je nu moet zijn. Ik realiseerde me plotseling dat alleen ik verantwoordelijk was voor de richting die mijn leven had genomen. Na alle fouten en de leugens – ik voelde me er heel slecht bij. Op dat moment beloofde ik altijd eerlijk en transparant te zijn en mijn wangedrag goed te maken met de Nederlandse gemeenschap.”


Enkele jaren later heeft Kenneth een boek geschreven en een trainingsprogramma opgezet. Ook heeft hij zijn eigen podcast. Als coach helpt hij mensen verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en om hun leven oprecht te leven.


“Maar het mooiste is dat deze periode me Inge gebracht heeft. Na mijn detentie was ik nog even in Nederland. We ontmoetten elkaar in de kerk. Ik hielp de pastoor met een wekelijkse workshop, zij deed haar master Afrikaanse Studies over de evangelische kerk. Ze wilde alles over me weten. En ik hield me aan mijn eigen belofte om volledig transparant te zijn. En zo werden we verliefd.”


“We belandden daarna een periode samen in Kampala, waar ik deze keer legaal een verblijfsvergunning kon aanvragen. Die heb ik gekregen en omdat we elkaar in Leiden ontmoet hadden, zijn we hier bij terugkomst ook weer gaan wonen. We zijn hier gelukkig samen.”


More info: kennethmuyingo.com