Elton, ZimbabweElton moet enorm lachen als enkele spetters koeienvlaai op mijn camera terechtkomen. “Zeker zo’n stadsmens?” grinnikt de boer die toe staat te kijken en die elke zaterdagochtend door Elton wordt bijgestaan. Hij scheurt een stuk van een rol papier af en reikt het me aan.


“Toen ik in Leiden kwam werken, zocht ik een manier om in contact te blijven met het land en met de dieren,” zegt Elton. “Want daar ben ik mee opgegroeid. Op deze biologische boerderij in Hoogmade kom ik graag. Het is heerlijk. Ik fiets er naartoe en help met het melken van de koeien en schoonmaken van de stal. Daarna drinken we koffie. Ze zijn zo gastvrij hier. Deze mensen zijn nu mijn tweede familie. Maar ik kom hier ook om te leren over de Nederlandse landbouw en veeteelt. Het is één van de beste van de wereld.”


“Ik ben specialist in duurzame landbouw. Ik werkte onder andere in Zimbabwe, Malawi, Nigeria, Soedan... Enkele jaren geleden werd ik benaderd door een recruiter. Hij vroeg of ik voor de Ikea Foundation wilde werken als programmamanager. Die hebben hun hoofdkantoor in hartje Leiden. Ik kende Nederland al vanwege een eerdere baan dus de beslissing was snel genomen.”


“Ik begeleid projecten van lokale partners in Oost-Afrika en Indië. Ons einddoel is om het leven van kinderen te verbeteren. Dat doen we via projecten die het milieu herstellen en zo een veilige toekomst te creëren. Mijn afdeling houdt zich dus bezig met duurzame landbouw. Ik draag daarbij het Afrikaans perspectief aan.”


“Na twee jaar alleen komt mijn familie ook eindelijk naar Nederland. Ik heb drie kinderen die ik tijdens corona amper gezien heb. En mijn vrouw natuurlijk, die er nu alleen voor staat en niet alleen een huishouden moet runnen, maar ook een oogje in het zeil moet houden op onze boerderij. Die ligt net buiten Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.”


“Die boerderij, daar doe ik het voor. Die wil ik in de toekomst verder ontwikkelen. We hebben nu kippen en geiten. We verbouwen ook veel gewassen in strippen, om de grond rijk en voedzaam te houden. Ik wil er een trainings- en kenniscentrum van maken voor jonge mensen. Zodat we met onze landbouw en veeteelt niet de grond uitputten. We moeten daar beter in worden voor de toekomst van onze aarde en van onze kinderen!”


Hij kijkt me meelevend aan. “Is je camera al schoon? Kom, dan lopen we even naar de stal.”